Munzam zarar hangi hallerde talep edilir?
Ek (aşırı) zarar Taraflar arasındaki parasal unsurun ötesine geçen borç ilişkilerinde ek zararın varlığından söz etmek mümkün değildir. Ek zararın konusu yalnızca maddi zarardır. Alacaklı, borçlunun temerrüdü nedeniyle alacaklıya verdiği maddi zararın tazminini talep edebilir.
Aşkın zarar ne zaman istenebilir?
Kanunun yukarıda belirtilen maddesine göre, “borçlunun temerrüde düşmeden borçlarını ödemesi halinde alacaklının malvarlığının elde edeceği durum ile temerrüt sonunda ortaya çıkan ve gerçekleşen durum arasındaki farkı aşan, ancak temerrüt faizinin karşılamadığı kısma isabet eden zararın, aşırı zarar olarak tazmini istenebilir.”
Munzam zarar nasıl ispatlanır?
Temerrüt faizinde olduğu gibi alacaklının gerekli zararı ispat etmesi gerekir (Barlas, 1992; 191). Ek zararı ispat ederken davacı, zararın gecikmiş ödemeden kaynaklandığını ve oluşan zarar ile gecikmiş ödeme arasında uygun bir nedensellik bağının bulunduğunu ispatlamak zorundadır.
Munzam zarar asıl dava ile istenebilir mi?
Ek zararların iddiası, başka bir davada veya ana dava ile birlikte aynı davada yapılabilir. Ek zararların iddia edilebilmesi için öncelikle parasal bir borcu içeren bir talebin ortaya çıkması gerekir.
Manevi tazminatta munzam zarar olur mu?
Alacaklı, borçlunun temerrüdü nedeniyle alacaklıya verdiği maddi zararın tazminini talep edebilir. Bu nedenle, maddi olmayan zararın tazminat için ek bir dava konusu olması hukuken mümkün değildir. Alacaklının temerrüt faizini aştığı her durum, gerekli bir zarar olduğu anlamına gelmez.
Aşkın zarar nasıl talep edilir?
Aşırı zararın tazmini için alacaklıdan talepte bulunulması gerekir. Bu talep için icra takibi veya dava açılması zorunlu değildir. Bunun sebebi, aşırı zararın ek zarar olmasıdır. Dolayısıyla aşırı zarar gördüğünü iddia eden alacaklının bunu borçludan talep etmesi gerekir [7].
Enflasyon farkı munzam zarar mıdır?
Davalarda, yasal faizin tahakkuku, iddianın ortaya çıkmasıyla başlar. Yasal faizi aşan zarara ek zarar denir. Bu kaybın hesaplanmasında, tahakkuk eden faiz ile enflasyon arasındaki fark dikkate alınır.
Munzam zararda hangi faiz uygulanır?
Daha fazla tazminat talep edebilmek için alacaklının temerrüt faizini aşan zararlarının olması gerekir. Temerrüt faizi oranının senette belirtilmediği hallerde, Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizi Hakkındaki Kanun hükümlerine göre temerrüt faizi oranı belirlenir ve uygulanır.
Haksız fiilde munzam zarar olur mu?
Borcun sebebi haksız fiil, sözleşme, haksız zenginleşme, kanuni hüküm veya yetkiye dayanmayan bir işlem olabilir. 105. madde sadece para borçlarına uygulanır. Temerrüt faizinin ödenmesinde gecikme halinde Borçlar Kanunu’nun 104/3. maddesi uyarınca daha fazla tazminat talep edilemez.
Munzam zarar ıslah ile talep edilebilir mi?
Aşırı zarar, temerrüt faizini aşan ve ispatlanması gereken zarar olarak anlaşılmaktadır. Aşırı zarar yeniden yapılandırma yoluyla talep edilebilir mi? Evet, yeniden yapılandırma yoluyla ek zarar talep edilebilir. Hukuki süreç sırasında talebi artırarak ek zararlar talep edilebilir.
Munzam zararda zamanaşımı ne zaman başlar?
Aşırı zararlar için geçerli zamanaşımı süresi, genel zamanaşımı süresine denk gelen 10 yıldır. Zamanaşımı süresinin işlemeye başladığı zaman noktası, gecikmenin sona erdiği, yani borcun sona erdiği gündür.
Munzam kusur nedir hukuk?
Aşırı zarar, borçlunun para borcunu ifa etmemesi nedeniyle alacaklının uğradığı zararın temerrüt faiziyle karşılanamaması durumunda oluşan zarardır ve bu zarar, borçlunun borcunu ifa etmediği tarihten borcun ödendiği tarihe kadar geçen süreyi kapsar.
Aşkın zarar nedir hukuk?
Aşırı kayıp, borçlunun borcunu temerrüde düşmeden ödemesi durumunda alacaklının malvarlığının durumu ile temerrüt sonucu ortaya çıkacak durum arasındaki farktır. Aşırı kayıp, borçlunun temerrüde düşmesi ile fiili ödeme tarihi arasında oluşan kayıptır.
Müspet zarar ne demek?
Bu hukuki kavramları özetleyecek olursak; Müspet zarar; Sözleşmenin yerine getirilmemesi veya usulüne uygun olarak ifa edilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; Uyulmuş veya yerine getirilmiş olduğuna inanılan bir sözleşmenin geçerli olmaması veya yerine getirilmemesi sonucu oluşan güvenin ihlali sonucu doğan kayıptır.
Tbk 112 nedir?
Madde 112 – Borç ifa edilmez veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu, kusurlu olmadığını ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını tazmin etmekle yükümlüdür.
Haksız fiilde munzam zarar olur mu?
Borcun sebebi haksız fiil, sözleşme, haksız zenginleşme, kanuni hüküm veya yetkiye dayanmayan bir işlem olabilir. 105. madde sadece para borçlarına uygulanır. Temerrüt faizinin ödenmesinde gecikme halinde Borçlar Kanunu’nun 104/3. maddesi uyarınca daha fazla tazminat talep edilemez.
Menfi zarar nasıl talep edilir?
Negatif zararların tazminini talep edebilmek için alacaklının diğer isteğe bağlı haklarından, yani ayni tazminat, gecikme tazminatı ve ayni tazminat hakkından feragat etme ve pozitif zararlar için tazminat talep etme hakkından vazgeçmesi gerekir. Bu iki isteğe bağlı hak, taraflarca sözleşmesel geçerlilik düzeyinde ileri sürülebilen haklardır.
Enflasyon farkı munzam zarar mıdır?
Davalarda, yasal faizin tahakkuku, iddianın ortaya çıkmasıyla başlar. Yasal faizi aşan zarara ek zarar denir. Bu kaybın hesaplanmasında, tahakkuk eden faiz ile enflasyon arasındaki fark dikkate alınır.
Menfi zarar neleri kapsar?
Olumsuz zarar; Uyulmuş veya yerine getirilmiş olduğuna inanılan bir sözleşmenin geçerli olmaması veya yerine getirilmemesi sonucu oluşan güven ihlali sonucu oluşan kayıptır. Başka bir deyişle, sözleşme yapılmamış olsaydı meydana gelmeyecek olan zarardır.