İçeriğe geç

Mustafa Kemal Atatürk Başkomutanlık Meydan Muharebesi Sırasında Hangi Sözü Söylemiştir

Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda Atatürk hangi sözü söylemiştir?

“Hat müdafaası yoktur, satıh müdafaası vardır.” “Vatan toprağının her karışı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça teslim edilemez.” Bu emre uyarak vatan topraklarını var güçleriyle savundular.

Atatürk milli mücadele ile ilgili hangi sözleri söylemiştir?

Ulusal mücadeleler kişisel hırslardan değil, ulusal ideallerden ve ulusal onurdan kaynaklanır. Bir ulusun eğitimli bir ordusu yoksa, bu zaferler, savaş alanında ne kadar parlak kazanılmış olursa olsun, ancak eğitimli bir orduyla kalıcı sonuçlar üretebilir.

Atatürk’ün Büyük Taarruz’da söylediği söz nedir?

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Büyük Taarruz’un 99’uncu yıl dönümünde makamında: “‘Ya istiklal ya ölüm’ sözüyle çıktığımız yol artık sona ermişti. Bugünden 99 yıl önce, 26 Ağustos sabahı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kocatepe sırtlarında son sözlerini söyledi: ‘Allah Türk milletini ve ordusunu koruyacaktır.’

Mustafa Kemal Atatürk Sakarya Meydan Muharebesinde hangi sözü söylemiştir?

Gazi Mustafa Kemal Paşa, “Hat müdafaası yoktur, satıh müdafaası vardır. Bu alan vatanın tamamıdır. ‘Vatan, her karış toprağı vatanın kanıyla sulanmadıkça terk edilemez’ sözüyle mühürlenen Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki zafer, Türk milletinin zafere olan inancını güçlendirdi.

Atatürk hangi savaşta hangi sözü söyledi?

Sakarya Muharebesi sırasında, “Vatan toprağının her karışı, vatandaşlarının kanıyla ıslanmadıkça teslim edilemez.” diyerek bu konudaki kararlılığını göstermiştir. Vatanı için her şeyini feda etmeye hazır olduğunu şu sözlerle açıkça ifade etmiştir: “Vatan! Her şey sana feda olsun. Sen mübareksin.”

İlk hedefiniz Akdeniz’de nerede söylendi?

1 Eylül 1922’de şu emri verdi: “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir.” 9 Eylül 1922’de ordumuz İzmir’i ele geçirdi. Atatürk, Milletvekilleri İcra Komitesi Başkanı Rauf (Orbay) Bey’e bir telgraf gönderdi: “Birliklerimiz İzmir’in doğu sırtlarında düşmanın son direnişini kırdıktan sonra, bugün mağlup düşmanla birlikte İzmir’e muzaffer bir şekilde girdik.”

Atatürk’ün 3 sözü nedir?

Zafer, “Zafer benimdir” diyebilenlerindir. Başarılı olan, “Başaracağım” diye başlayıp, sonunda “Başardım” diyebilen kişidir. Egemenlik verilmez, alınır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.

3 tane özdeyiş söyler misin?

Atatürk’ün Atasözleri: “Ben Türk’üm” diyene ne mutlu! Benim naçiz bedenim bir gün toz olacak, ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak, ama ben onlara hizmet etmeyi öğretemedim. Yurtta barış, dünyada barış…•8 Mart 2022

Zafer zafer benimdir diyebilenindir sözü ne zaman söylenmiştir?

Birinci İnönü Muharebesi’nin 4. yıldönümü dolayısıyla Konya’da Alâeddin Tepesi’nde düzenlenen törende söylenmiştir. 12 Ocak 1925’te Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yayınlanmıştır. Kişilik gelişimi için söylenebilecek en güzel söz.

Atatürk’ün ölmeden önce söylediği son söz nedir?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden önceki son sözleri tartışma konusu olmuştur. Bazı yazılı biyografilerde ve kitaplarda son sözün “Vealeykumusselam”(1) olduğu, bazılarında ise “Saat kaç”(2) olduğu belirtilmektedir.

Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın önemi nedir?

Ancak Başkomutan Meydan Muharebesi’nde düşman ordusu tamamen yok edildi, geriye sadece 150 kadar adam kaldı.

Ya İstiklal ya Ölüm kimin sözü?

“Ya istiklal ya ölüm”, Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresi’ne atıfla söylediği sözdür. Konuşmada bulunan versiyon: Bu kararın dayandığı en güçlü gerekçe ve mantık şuydu: Temel ilke, Türk milletinin onurlu ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke ancak tam bağımsızlıkla gerçekleştirilebilir.

Atatürk’ün milli mücadele ile ilgili söylediği sözler nelerdir?

Mustafa Kemal Atatürk/Emretmiyorum taarruz etmeyin. … Cephanesi olmayanın süngüsü vardır! (…) … Hacıanestiii! … Hat müdafaası (cephe, hat) yoktur, satıh (su üstü, kara) müdafaası vardır. … İstanbul’daki İngiliz İşgal Yüksek Komiserliği’ne. … Ordular! … Hat müdafaası yoktur, sadece su üstü müdafaası vardır, bu su üstü bütün karadır.

Atatürk 30 Ağustos’ta ne dedi?

“Zafer, ‘Zafer benimdir’ diyebilenlerindir. Başarı ise, ‘Başaracağım’ diye başlayıp, sonunda ‘Başardım’ diyebilenlerindir.”

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı ne zaman oldu?

Üçüncü evre, 1922’deki stratejik taarruz evresidir. 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz, beş gün içinde 30 Ağustos 1922’de Başkomutan Meydanı Muharebesi’yle sona ermiş ve Yunan kuvvetleri kesin bir yenilgiye uğratılmıştır.

Atatürk’ün meşhur sözü nedir?

Atatürk’ün Sözleri: “Ben Türk’üm” diyene ne mutlu! Benim naçizane bedenim bir gün toza dönüşecek, ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak. Bu millete çok şey öğretebilirdim, ama sana hizmet etmeyi öğretemedim. Yurtta barış, dünyada barış. Sizden ölmenizi istiyorum.

30 Ağustos 1922’de Atatürk ne dedi?

Anadolu’daki Yunan kuvvetlerinin yarısı yok edildi veya esir alındı, kalan kısmı üç grup halinde geri çekildi. Bu durum karşısında, Çalköy’deki yıkılmış bir evin avlusunda Gazi Mustafa Kemal Paşa, Türk ordusunu Yunan ordusunu takip etmesi için şu tarihi mesajla gönderdi: “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini verdi.

Ya İstiklal ya Ölüm sözü nerede söylendi?

“Ya istiklal ya ölüm” Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresi’ne dayanan sözüdür. Bu kararın dayandığı en güçlü akıl ve mantık şuydu: Temel ilke, Türk milletinin onurlu ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke ancak tam bağımsızlıkla gerçekleştirilebilir.

Geldikleri gibi giderler sözü hangi savaşta söylenmiştir?

Kartal Vapuru, 13 Kasım 1918’de Mustafa Kemal Paşa’nın Boğaz’daki işgal gemileriyle ilgili olarak güvertesinde “Geldikleri gibi gidecekler” sözünü söylemesi ve böylece Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaretini vermesi nedeniyle tarihi öneme sahip bir gemidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Karşıyaka Escort