İçeriğe geç

Batı Türkçesi Gelişimini Hangi Devirlerle Sürdürmüştür

Batı Türkçesi gelişimini hangi devirde sürdürmüştür?

BATI TÜRKÇESİ 12. yüzyıl sonu ile 13. yüzyıl başlarından günümüze kadar kesintisiz varlığını sürdüren ve Eski Türkçeden sonra ortaya çıkan Türkçenin iki ana kolundan biri olan bu yazı dili, Türklüğün en büyük ve en üretken yazı dilidir.

Batı Türkçesinin ilk dönemi hangi dönemi oluşturur?

XIII. yüzyılın başından 15. yüzyıla kadar. Türkçe olup Oğuzca’ya dayanır, 19. yüzyılın sonuna kadar Anadolu ve Rumeli’de kullanılmıştır ve Batı Türkçesi’nin ilk dönemini temsil eder. Batı Türkçesi’nin ilk dönemini temsil eden bu Eski Anadolu Türkçesi, özellikle Türkçe açısından sonraki iki dönemden çok farklıdır.

Batı Türkçesinin ilk dönemi aşağıdakilerden hangisiyle adlandırılmıştır?

Eski Anadolu Türkçesi veya Eski Türkiye Türkçesi, 13. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve daha sonra Anadolu ve Rumeli’de kullanılan Oğuz Türkçesine dayanan ölü bir dildir. Batı Türkçesinin ilk dönemini temsil eden Eski Anadolu Türkçesi, Batı Türkçesinin doğuşu ve kuruluş dönemi olarak kabul edilir.

Doğu ve batı Türkçeleri hangi yüzyılda gelişmeye başlar?

Sonuç olarak, 13. yüzyılda Türkçe, Doğu ve Batı Türkçesi olmak üzere iki gruba ayrıldı. 11-13. Yüzyıllar boyunca, Karahanlı Türkçesi ile Oğuzca arasında özellikler gösteren karışık dilli eserler bulunmuştur. Bu, eserlerde hem Doğu hem de Batı Türkçesinin izlerinin bulunabileceği anlamına gelir.

Türkçenin gelişim dönemleri nelerdir?

Ana Altay Dönemi: Türk dili tarihinin en erken dönemi “Altay Dil Birliği” dönemidir. … Erken Türk Dönemi: … Proto-Türk Dönemi: … Karahanlı Dönemi (XI-XII yüzyıllar. … Orta Türk Dönemi (XIII-XVI … Harezm Türkçesi Dönemi (XIV yüzyıllar)) .. Kıpçak Türk Dönemi (XIII-XVI yüzyıllar)… Modern Türk Dönemi.

Türkiye’nin Türkçesi hangi döneme aittir?

Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçeye dönüşen bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.

Türkçenin ilk dönemi nedir?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.

Batı türkçesi 11-21 yüzyıllar arasında hangi coğrafyada kullanılmıştır?

❖ Batı Türkçesi, Türk dilinin Hazar Denizi’nin güneyinden batısına kadar uzanan bölgede konuşulan koludur. ❖ Eski Türkçeden sonra ortaya çıkan ve 12. yüzyıl sonu ile 13. yüzyıl başından günümüze kadar varlığını sürdüren Türk dilinin iki büyük yazı dilinden biridir.

Batı türkçesi nedir?

Batı Türkçesi (11. yüzyıl – …) Batı Türkçesi terimiyle Anadolu’da başlayan ve günümüze kadar devam eden yazılı dili kastediyoruz. Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Köktürk yazıtlarında da Oğuz ismine rastlıyoruz.

Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatının ilk dönemi nedir?

Batı Etkisi Altındaki Türk Edebiyatının Eserleri ve Özellikleri Tanzimat Dönemi, Batı tarzında edebi eserlerin ortaya çıkmaya başladığı dönemdir. Tanzimat Dönemi’nde makale, tiyatro, hikâye ve roman gibi türler ilk kez ortaya çıkmıştır.

Batı türkçesi kaç evreye ayrılır?

Batı Türkçesi tarihsel gelişiminde üç ana döneme ayrılır: 13. ve 15. yüzyıl Türkçesi. Yüzyıllar arasındaki döneme “Eski Anadolu Türkçesi” denir. Batı Türkçesi: 15. yüzyıl. Yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl. 19. yüzyılın başı arasındaki döneme “Osmanlı Türkçesi” denir.

Batı Türkçesinin günümüzdeki temsilcileri kimlerdir?

Günümüzde Eski Batı Türkçesinin tek temsilcisi olan Çuvaş Türkçesi, diğer Türk lehçelerinden farklı olarak Erken Türkçenin fiil içi ve fiil sonrası R ve L seslerini koruması bakımından lehçe sınıflandırmasında özel bir yere sahiptir.

İlk Türkçe devri nedir?

İlk Türk dönemi, Türk öncesi dönemdir. Altay dilinin birliğini kabul edenler için, Türk dilinin ana Altay dilinden ayrılıp bağımsız bir dil olarak gelişmeye başladığı dönem bu dönemdir. Bu dönemin başlangıcı için kesin bir tarih verilmese de, MÖ 3500’den MÖ’ye kadar olan dönem belirtilmektedir.

15 ve 20 yy arası Türkçenin hangi dönemi?

Kuzey ve Doğu Türkleri arasında Harezm Türkçesinin devamı olan Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tek ve ortak yazı dili olarak varlığını sürdürmüştür.

Batı ve doğu Türkistan’da kurulup gelişen Türk dili dönemi hangisidir?

XIII. 19. yüzyıla gelindiğinde Türk dünyasının doğu kesiminde iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili ortaya çıkmıştı. Bunlardan biri Ötüken’de ve daha sonra Doğu Türkistan’daki Tarım bölgesinde Eski Türkçe dediğimiz Köktürk ve Uygurca, diğeri ise Batı Türkistan’daki Kaşgar’da ortaya çıkan Karahanlı Türkçesi’dir.

Batı Türkçesinin dil ve üslup açısından en karışık olduğu dönem nedir?

Selçuklu Türkçesi (Karışık diller dönemi / Olga-Bolga Türkçesi) (XI. yüzyıl – XII. yüzyıl). Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi dil unsurlarının bir arada bulunduğu dönemdir. Bu döneme ait olduğu iddia edilen bazı eserler olmasına rağmen bu eserlerin bu döneme ait olup olmadığı tartışmalıdır.

Batı türkçesi 11-21 yüzyıllar arasında hangi coğrafyada kullanılmıştır?

❖ Batı Türkçesi, Türk dilinin Hazar Denizi’nin güneyinden batısına kadar uzanan bölgede konuşulan koludur. ❖ Eski Türkçeden sonra ortaya çıkan ve 12. yüzyıl sonu ile 13. yüzyıl başından günümüze kadar varlığını sürdüren Türk dilinin iki büyük yazı dilinden biridir.

Batı Türkçesinin üçüncü dönemini ne oluşturur?

Batı Türkçesinin III. Dönemi “Türkiye Türkçesi”nden oluşur. Bu dönemin başlangıcı, Genç Kalemler dergisinde Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının konuşma dilinden (İstanbul lehçesi) yeni bir yazı dili yaratmayı amaçlayan Yeni Dil Hareketi olarak kabul edilir.

15 ve 20 yüzyıllar Türkçenin hangi dönemi?

Kuzey ve Doğu Türkleri arasında Harezm Türkçesinin devamı olan Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tek ve ortak yazı dili olarak varlığını sürdürmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Karşıyaka Escort