Yargıtayda duruşma yapılır mı?
Yargıtay, ikinci fıkra hükmüne bağlı kalmaksızın, bilgi almak amacıyla kendiliğinden duruşma yapılmasına karar verebilir. Duruşma günü belirlenmiş hâllerde Yargıtay, tarafları veya hazır bulunanı dinledikten sonra ve taraflardan hiçbiri hazır değilse dosyayı inceleyerek kararını verir.
Yargıtay en fazla ne kadar sürer?
Genel süre: Ortalama olarak, Yüksek Mahkeme’de bir dosyanın incelenmesi 2 ila 8 ay arasında sürebilir. Bu süre, dosyanın karmaşıklığına ve diğer faktörlere bağlı olarak daha kısa veya daha uzun olabilir. Davanın niteliği ve karmaşıklığı: Basit bir davaysa, inceleme süresi daha kısa olabilir.
Yargıtay dava kaç yıl sürer?
Yargıtay’da bir davanın sonuçlanması için gereken süre genellikle 1 ila 1,5 yıl arasındadır. Ancak bu süre özellikle yoğun dönemlerde veya daha karmaşık davaların incelenmesi sırasında 2 yıla kadar uzayabilir.
Yargıtay’dan sonra hangi mahkemeye gidilir?
8.3. Yargıtay’ın kararı bozma kararından sonra dosyanın gönderileceği mahkeme Bölge Mahkemesi kararına bağlıdır. Buna göre, Yargıtay’ın kararı bozma kararı Bölge Mahkemesi’nin esas kararına ilişkin ise dosya yetkili Bölge Mahkemesi’ne gönderilir.
5 yıl ceza Yargıtay’a gider mi?
Cezası 5 yıldan fazla kalan suçlarda Yargıtay’a itiraz edilebilir. Bu durum yargılamanın uzamasına yol açar.
Yargıtayda e duruşma yapılıyor mu?
Başvurunun Başkan/Hakim tarafından incelenmesi ve kabul edilmesi halinde duruşma sırasında elektronik duruşma yapılabilir.
Yargıtaydan dönen dosya ne olur?
Karar iptal edildikten sonra Yargıtay dosyayı mahalli mahkemeye veya bölge adliye mahkemesine gönderir. İptal kararından sonra davayı yeniden gören istinaf veya mahalli mahkeme, taraflara iptale karşı ne söyleyeceklerini sorar (CMK m. 307/1).
Yargıtay ön inceleme kaç ay sürer?
Yargıtay’da ön inceleme soruşturma hakimi tarafından yapılır. Yargıtay’ın ön inceleme aşaması genellikle üç ila beş ay sürer.
Yargıtay dosyayı onarsa ne olur?
Yargıtay’ın onay kararı ne zaman kesinleşir? Yargıtay onay kararını verdiğinde karar kesinleşir. Karar verildiğinde kesinleşir. Kararın onaylanması süreci bu yönde ilerler; iptal kararı verildiğinde karar henüz kesinleşmemiştir.
Hangi davalar Yargıtaya gider?
Yargıtay, Temyiz Mahkemeleri ve İlk Derece Mahkemesi’nin kararlarını denetler. İlk Derece Mahkemeleri, hukuk ve ceza davalarının ilk görüldüğü mahkemelerdir. İlk Derece Mahkemesi’nin kararlarını inceledikten sonra, Yüksek Mahkeme bu kararlara karşı yapılan temyizleri inceler ve karara bağlar.
Yargıtay savcısı onama isterse ne olur?
İletişim Yargıtay Daireleri için bağlayıcı değildir. Yani iletişim yetki istese bile Daire iptal verebilir veya tam tersi. Savcının iletişimde sanık lehine bir açıklama yapması önemlidir, çünkü Dairenin kesin olarak karar vereceği bir sorudur.
Yargıtay tazminat davaları ne kadar sürer?
Kıdem tazminatı davaları kural olarak 7 ila 14 ay arasında sonuçlanmaktadır. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi bu süre ilk derece mahkemesi prosedürüdür. Kıdem tazminatının ne kadar süre geçerli olduğu sorusuna Yargıtay ve istinaflar da eklenirse bu süreç 2-3 yıla kadar uzayabilmektedir.
Yargıtay duruşma açar mı?
5271 sayılı CMK’nın 299. maddesi, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 100. maddesiyle değiştirilmiştir. On yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren davalarda Yargıtay, uygun gördüğü takdirde incelemeyi duruşmalı olarak yapabilir.
Ceza temyiz sınırı kaç yıldır?
İtiraz, dosya üzerinden incelenir; ancak, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına hükmedilen hâllerde, uygun görüldüğü takdirde duruşmalı inceleme yapılabilir (CMK m. 299/1).
Yargıtay kesin karar verir mi?
Dava, hızlandırılmış yargılama usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılacak. Mahkemenin kararına itiraz edilmesi halinde Yargıtay bir ay içinde nihai kararını verecek.”
Temyiz duruşması nasıl olur?
Yargıtay’da istinaf duruşması İstinaf incelemesi kural olarak dava dosyasının Yargıtay tarafından yapılır (TCK m. 369/2). İstisnai durumlarda istinaf incelemesi sözlü duruşmayla da yapılabilir. Yargıtay’ın hukuk davasını esastan incelemeye karar vermesi halinde istinaf duruşması yapılması mümkün olabilir.
Yargıtayda onaylanan ceza bozulur mu?
Kesinleşmiş hapis cezaları artık infaz aşamasına giriyor. Ancak, ceza bildirimi kesinleşmiş olsa bile hapis cezasına karşı itiraz mümkündür. Hapis cezasına karşı itiraz edilmesi halinde kesinleşmiş hapis cezasının kesin olarak kaldırılacağı varsayılamaz.
Yargıtayda kaç mahkeme var?
Yargıtay’da kaç daire vardır? Yargıtay’ın yirmi hukuk dairesi, yirmi iki ceza dairesi, bir daire başkanı ve her dairede yeterli sayıda üye vardır. Daireler bir başkan ve dört üye ile toplanır; görevlendirmeyi görüşür ve çoğunlukla karar verirler. İşlemler gizli olarak gerçekleşir.
Yargıtay resen inceleme yapar mı?
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “Duruşma İncelemesi” başlıklı 299. maddesinin 1. fıkrasının orijinal haline göre; “Yargıtay, on yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm edilen hükümlerde, incelemeyi sanığın veya istinafa katılanın istemi üzerine veya resen yapar.